Luovaa fasilitointia ja visuaalista raportointia palvelumuotoilun keinoin.
Lapin yliopisto ja Lapin AMK käynnistivät vuonna 2024 yhteishankkeen, jonka tavoitteena on kehittää Startup hautomo ja ekosysteemi Rovaniemen ja Kemi-Tornion alueelle. Hankkeen alussa haasteena on ymmärtää eri sidosryhmien näkemykset hankkeen reunaehdoista ja tavoitteista ja tuoda esille moninaisen työryhmän erilaiset visiot startup maailmasta. Tätä varten loin kolmen työpajan sarjan, joissa yhteistä visiota työstettiin palvelumuotoilun keinoin yhteiskehittämällä.
Lapin startup-hautomo ja -ekosysteemi hanke tarvitsi apua startup konseptien luomiseksi. Tätä varten luotiin työpajasarja, jonka tavoitteena oli löytää yhteinen näkemys siitä, millaista konseptia lähdetään viemään eteenpäin. Työpajasarjaan kuului kolme työpajaa, jotka pidettiin hybridimallina Lapin yliopiston Sinco Laboratoriossa. Työpajoihin osallistui eri sidosryhmien edustajia useasta organisaatiosta vaihtelevasti noin 20 henkeä per työpaja. Ensimmäisen työpajan tulokset tuotettiin asiakaspolulle, jota käytettiin seuraavien työpajojen pohjalla. Asiakaspolku on hyvä tapa tuoda laaja aineisto visuaaliseen ja ymmärrettävään muotoon. Seuraavat työpajat kartuttivat asiakaspolun aineistoa ja toivat siihen lisää kerroksia. Palvelupolku toi hankkeen alussa varsin abstraktille visiolle riittävästi konkretiaa, jotta polun eri kohdista voitiin käydä kehittävää ja ratkaisukeskeistä keskustelua.
Kolmen työpajan jälkeen toin aineiston yhteen ja loin aineiston pohjalta startup ekosysteemin ja hautomon visuaalisen konseptin, joka toimi hankkeen jatkokehittämisen tukena ja ohjenuorana.
Kirsti onnistui loistavasti selkeyttämään haastavaa kokonaisuutta ja visualisoimaan sen tiiviiksi konseptiksi.